Kategoriler

Bazı Çocuk Hastalıkları

Bazı Çocuk Hastalıkları

Gece İşemesi
Halk arasında gece işemesi olarak bilinen, tıbbi adıyla Enürezis Nokturna dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülen bir sorundur.

Demir Eksikliği Anemisi
Çocuklarda kansızlık ( anemi ) nedenleri arasında, demir eksikliği başta gelir...

Göbek Fıtığı
Umblikal Herni Nedir? Doğumdan sonra göbek kanalının tam olarak kapanmaması sonucu oluşur .%25–50 oranında gözlenir.

Difteri (Kuşpalazı)
Corynebacterium diphtheriae'nın etken olduğu akut bir infeksiyon hastalığıdır. Hastalığın patogenezinde difteri basilinin oluşturduğu toksinin lokal ve jeneralize etkisi rol oynamaktadır.

Çocuk Felci

Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan, polio virüsü denilen mikropla bulaşan bir hastalıktır. Kuluçka süresi 10-14 gündür.1-4 yaşlarında (% 30 ikinci yaşta) daha sık görülür. Mikrobun kaynağı hasta insanların dışkısı ve boğaz salgılarıdır.

Bitlenme
Saç bitleri insan saçında yaşayan ve üreyen çok küçük, kanatsız, günde 2-8 kez kan emerek beslenen gri böceklerdir. Sirke denilen yumurtaları görmek bitin kendisini görmekten daha kolaydır ve genellikle enseye yakın, kulakların arkasında ve başın arkasında saç tellerine tutunmuş halde bulunurlar.

Ani Bebek Ölümü Sendromu
Bir yaşından küçük bebekte ani bebek ölümü sendromu (ABOS) bir çok vaka tetkikine, tam otopsi araştırmalarına, ölüm tablosunun incelenmesine ve klinik şikayetlerin gözden geçirilmesine rağmen henüz izah edilememiştir. Ani bebek ölümü sendromu 1969 da tarif edilmiştir.

Amenore
Adetlerin olmaması olarak bilinir. İkiye ayrılır, ergenlik çağına geçen kızlarda adetin başlamaması ya da düzenli adet gören bir kadının üç ay boyunca adet görmemesi.

Lösemi (Kan kanseri)
Lösemi halk arasında kan kanseri diye bilinen hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan ve bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çoğalıp, önce kemik iliğini, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur.

Akdeniz Anemisi
Akdeniz anemisi ya da tptaki adıyla Talasemi ; Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen. çocuğa kalıtımsal olarak geçen bir çeşit hipokrom anemidir.

Pişik
Pişik genellikle alt bezinin bebeğinizin tenine temas ettiği noktada hafif kabartılı bir kızarıklık biçiminde ortaya çıkar. Kötüleştiği zaman kızartılı küçük şişlikler, içi su dolu kabarcıklar ve buna benzer biçimde bebeğe acı veren deri değişiklikleri görülebilir.

Öksürük
Çocuk öksürüğü aileleri en çok rahatsız eden hastalık belirtilerinden biridir. Çocuğu yorar, aileyi üzer ve uykuları böler. Ancak çocukta öksürüğe sebep olan birçok hastalık çok ciddi değil, sadece can sıkıcıdır.

Hepatit A ve B
Çocuklarda virüs kaynaklı karaciğer hastalığı sık görülür. Bunlar genellikle Hepatit A ve B tipi virüslerdir ve aşıları vardır. Hepatit yavaş yavaş ortaya çıkan ve kendini belli etmeyen bir şekilde başlar. Çocuk yorgundur, iştahı kapanır, karnı ağrır, kusar.

Altıncı Hastalık
Anne babaların altıncı hastalık adıyla tanıdığı Roseola, herpes ailesinden bir virüsün yol açtığı döküntülü bir hastalıktır.

Lösemi (Kan kanseri)
Lösemi halk arasında kan kanseri diye bilinen hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan ve bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çoğalıp, önce kemik iliğini, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur.

Nezle–Rinit-Rinofarenjit

Rinit bildiğimiz nezlenin tıptaki adıdır. Açık renk burun akıntısı ile başlar, sonra bu akıntı kalınlaşır, rengi koyulaşır. Ateş fazla yükselmez, çocuğun genel durumu iyidir. Küçük bebeklerde burunun tıkanması, yemek yemesinde, uyumasında zorluk çıkartırsa da, basit bir hastalıktır.

Orta Kulak İltihabı (Ottitis Media-Ottit)
Otit kulak zarının arka kısmının iltihaplanmasıdır. Çoğu zaman üst solunum yolları enfeksiyonları ile beraber görülür. Bebeklerde oldukça sık görülen bir hastalıktır.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA