Kategoriler

Çocuklarda Aşırı Ağlama: Kolik

Çocuklarda Aşırı Ağlama: Kolik

     Sağlıklı bebekte, yatıştırılamayan, şiddetli ağlama krizlerine neden olan, ataklar halinde tekrarlayan bir sendrom olan kolik, çeşitli sebepleri olduğu düşünülmesine rağmen, net olarak ne sonucu tezahür ettiği bilinememektedir.

     Kolik, sağlıklı yeni doğanların %10-20 sinde görülen, haftanın en az 3 gün ve her gün en az 3 saat süren nedensiz ağlama krizleri şeklinde ortaya çıkan rahatsızlıktır.

Kolik İle Başa Çıkma Yolları

-Bebeğinizi öne-arkaya sallayın veya gezintiye çıkın veya arabayla dolaşın. Ritmik hareket siz ve bebeğiniz için sakinleştirici etkiye sahiptir.
-Bebekler, yeni doğan refleksleri gereği uyurken bile kollarını hareket ettirerek, kendilerini uyandırırlar. Bu durumu engellemek için, kollarını gevşekçe sarmak iyi olabilir.
-Annesinin sakin sesi ile mırıldandığı ninniyi duymak, bebeğin kendini güvende hissetmesine ve sakinleşmesine yardımcı olur.
-Elektrik süpürgesi veya saç kurutucusunun sürekli gürültüsü veya titreşimi bebeğinizin dikkatini dağıtarak onu teskin edebilir.
-Bebekler ebeveynlerinin vücuduna yakın olmaktan hoşlanırlar. Taşıyıcılar, ebeveynlere bebekleri ile beraber hareket serbestliği verir.
-Bebeğinizi yatıştırmak ve rahatlatmak için onun sırtını veya göğsünü yavaşça pışpışlayın.  
-Bebekler beslenme ihtiyaçlarından bağımsız olarak güçlü bir emme gereksinimine sahiptirler; bazı bebekler ağızlarında parmak, emzik veya kendi baş parmakları gibi herhangi bir şey olmasını rahatlatıcı bulur.
-Odanın içerisinde dolaşırken şarkı söylemek bebeğiniz için çok sakinleştirici olabilir.
-Pek çok bebek oyuncağının üzerinde de bulunan kırılmaz, yansıtıcı yüzeyler genellikle huysuzlanan bebeğin dikkatini çeker ve oyalar.
-Gece yatmadan hemen önce yapılan ılık bir banyo bebeğinizi yatıştırabilir ve gevşemesini sağlar.
-Bebeklerin, anne göğsünde değil, kendi yataklarında uyumaya alıştırılmaları önerilir. Bu sebeple, bebeğinizi doyurduktan, gazını çıkardıktan ve altını değiştirdikten sonra onu yatağına koyup birkaç dakika kendi başına bırakın. Her gün onu yalnız bıraktığınız süreyi birkaç dakika artırıp, geri dönün. En sonunda bebeğiniz uykuya dalacak şekilde kendi başına sakinleşmeyi öğrenecektir..
-Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Rahat bir koltukta dik oturun; ayaklarınızı ve belinizi destekleyin. Yatakta iseniz sırtınızı yastıklarla destekleyin. Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirdiğinizden emin olun. Başarılı bir emzirme için en önemli faktörlerden biri onun doğru pozisyonda olduğudur.
-Emzirme süresince rahatlatıcı bir müzik dinleyip kitap okuyabilirsiniz.
-Göğüs uçlarınızı emzirme sonrası biraz anne sütü sağarak onunla silin ve kurumaya bırakın. Karbonatlı su kullanmayın.
Elbiseleriniz emzirme için kolay açılabilir olsun. Evde rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer oluşturun.
-Bazı zamanlarda bebeğinizi düşünün, sütünüzün artmasına yardım eder.
-Sigara ve alkol kullanmayın. Sütünüzün miktarını azaltabilir. Bebeğiniz ve sizin için faydalı değildir.

     Bebeğin ilk ayları başlı başına zor zamanlardır. Birde kolik olduğunda daha da yorulabilir, sıkılabilirsiniz. Bu nedenle zaman zaman kendinize zaman ayırmak, kısa süreli evden ayrılmak iyi gelecektir.Koliğin çoğunlukla 3-4’üncü aylarda azalıp kaybolacağını unutmayın. Biraz sabır ile bu zorluğu aşacaksınız.

 

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA