Kategoriler

Çocuklarda PQ

Sevcan KUŞLAR - Editör

Hepimiz IQ yu biliyoruz.(Entelektüel Zeka). Ama ben size yeni bir zekâ ölçütünden bahsetmek istiyorum: PQ. Yetişkinler için profesyonel zeka olarak tanımlanan bu terim, çocuklarımızın işinin oyun oynamak olduğu gerçeğiyle birleşince “Oyun Zekası” olarak düşünülebilir.

Her şeyi keşfetmeye çalışan çocuklarımızın; ileride daha yüksek zeka seviyelerine sahip olmalarının, kaliteli oyunlardan geçtiğini biliyor muydunuz? Oyunların; öğrenme süreci üzerindeki etkisi, uzmanlar tarafından ortaya konuldu. Özellikle çalışan ebeveynler için sıkça söylenen bir cümle de var: “Onlarla ne kadar zaman geçirdiğiniz değil, o vakti nasıl geçirdiğiniz önemlidir.”

Keşfetme içgüdüsüyle dolu, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışan, oyun oynayan küçüklüğünüzü gözünüzün önüne getirin. İlk dikkatinizi çeken neydi? Şekiller, renkler, sesler. Daha sonra da oyuncaklar..

Tabi ki burada doğru oyun/oyuncakların seçimi çok önemli.

Çocuğunuz için bir oyuncak almak istediğinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Birkaç küçük tüyo vereyim size…

Çocuğunuz için seçeceğiniz oyuncak her şeyden önce güvenli olmalıdır. Boğazına kaçabilecek küçük parçalar içermeyen, keskin kenarları ve üzerinde kimyasal boyalar olmayan bir ürün olmalıdır. Eğlenceli ve yaş grubu için uygun, iyi tasarlanmış, çok yönlü, dayanıklı ve çocuğun yaratıcılığını geliştirecek özelliklere sahip olmalıdır.

Bebeğiniz için oyuncak seçerken; aktif, yaratıcı ve eğitici oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin el-göz koordinasyonunu geliştirmiş, kas gücünü artırmış olursunuz. Çocuğunuz da, doğaçlama yapmayı ve kendini ifade etmeyi öğrenir. Düşünme ve zihinsel gelişimi de güçlenir.

İlk oyuncak olarak; banyo oyuncakları, dönenceler, müzik kutuları, çıngıraklar ve yumuşak oyuncakları tercih edebilirsiniz. Peki, bu oyuncaklar ne işe yarayacak?

Örneğin, banyo oyuncakları; bebeğinizin dokunma duyusunu uyararak, dikkat aralığını geliştirecek. Ayrıca dikkatini oyuncağa yönlendirerek yıkamanıza da yardımcı olacaktır. Yumuşak oyuncakların da dokunma duyusunu geliştirdiği bilinmektedir.

Dönenceler, gözün odaklanma yeteneğini yükselterek, dikkat aralığını yapılandırır.

Müzik kutuları ve teypler, işitsel uyarılma ve huysuzlandığında sakinleştirme içindir.

Çıngıraklar, ses algısını ve dikkat aralığını geliştirir, dokunma duyusunu da uyarır.

Tüm bu küçük bilgilerle çocuğunuzun oyun algısını anlamaya çalışıp; onun dünyasına girdiğiniz zaman, her şeyin ne kadar önemli olduğunu fark etmeye başlayacaksınız. Evet, empati yeteneğinizde burada devreye girecek. Çocuğum şimdi küçük el kaslarını geliştiriyor..

Şimdi de el-göz koordinasyonunu..

Çocuğunuz biraz büyüdükten sonra; oyuncakları arasına bez blokları, jimnastik aletlerini, diş kaşıyıcıları; çeşitli mutfak aletlerini, içi dolu topları, büyük parçalı yap-bozları, iç içe geçen kutuları, it-çek oyuncakları, şekil eşleştirme kutularını da ilave edebilirsiniz. Böylelikle görme, dokunma, işitme, koklama duyularını ; küçük kas koordinasyonunu, esnekliğini, alan ve şekil algısını, sesleri ayırt etme yeteneğini de geliştirmiş olursunuz..

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA