Kategoriler

Sevcan KUŞLAR
Yönetici Editör

Yüzme Eğitmeni Atalay ÖZATEŞ'le Röportaj

Yüzme Eğitmeni Atalay ÖZATEŞ'le Röportaj

Damla İnsan Kaynakları, Mommy And Kiddy Aktivite Merkezi Yüzme Eğitmeni / Antrenörü Atalay ÖZATEŞ ile Spor ve Yüzmenin Çocuklar Üzerindeki Etkileri Hakkında Röportaj Yaptı

Sevcan KUŞLAR: Bize Biraz Kendinizden Bahseder misiniz?

Atalay ÖZATEŞ: Ben yüzme eğitmeniyim. Uzmanlık alanım yüzme, İzmirliyim. Ege Üniversitesi beden eğitimi ve spor yüksek okulunda okudum. Anaokullarına yüzme aktiviteleri düzenledim, yaz okulları düzenledim. Otistik çocuklara yüzme dersleri verdim. Onların gelişiminde yüzmenin ne kadar faydalı olduğunu, gelişimlerinin ne derece etkili olduğunu araştırdım. Onun üzerine biraz daha araştırmalar yaptım ve yüzmeyle tamamen bağdaştırdık kendimizi.

Yüzmenin Otizmli Çocuklar İçin Faydaları Nelerdir?

Bilindiği üzere zaten otizmli çocukların birtakım zihinsel engelleri olabiliyor. Su, onların biraz daha özgür olmalarını, biraz daha yeteneklerinin ön plana çıkmasını, vücutlarının fiziksel açıdan gelişmelerini sağlıyor. Küçük yaşta tespit edilip başlarlarsa daha faydalı oluyor ve bir an önce olumlu sonuçlar alınabiliyor.

Çalıştığınız Kurumda Hangi Eğitimlerden Sorumlusunuz?

Jimnastik dersleri, yüzme dersleri, basketbol dersleri, bu şekilde hangi spor aktivitesi yapılıyorsa hepsini yapıyoruz.

Kaç Yaş Grubu Çocuklara Eğitim Veriyorsunuz?

Yüzme derslerine ilk başladığımda 4-4.5 yaşından itibaren eğitim veriyordum sonraları bu yaşı 3 e kadar indirdim. Bundan iki yıl önce 2.5 yaşına kadar indirdim şu anda en küçük öğrencim 2 yaşında. Yüzme derslerini sağlıklı bir şekilde alıyor ve bu çocuk yaz kış bunu yaptığı için kış aylarında özellikle bağışıklık sistemi güçlendiği için çocuk hiç hasta olmuyor. Genellikle ailelerin spora bakış açılarında özellikle su sporlarında yaz aylarında göndermek tercihleri. Ama Kış aylarında gelmeleri inanılmaz bağışıklık sisteminin güçlenmelerine sebep oluyor.

Spor Yapmanın Çocuklar İçin Faydaları Nelerdir?

Bir çocuğun özellikle toplu branşlara, toplu oyunlara yani bunlar özellikle; futbol, basketbol, voleybol, hentbol vs. takım sporları özellikle bu tarz sporları yapabilecek yaş grubu genelde sekiz veya dokuz yaş sonrasıdır. Ama benim eğitimimde bunun yaşı on yaş sonrasıdır. En küçük anaokulu, kreş çocuklarının yapabilecekleri sporlar; yüzme, bale ve jimnastiktir. Yüzme dersine gelen öğrencilerimden 2.5-3 yaşındaki bir çocuğun iki-üç hafta içinde boyunun uzaması, jimnastik dersine gelen çocukların esnekliğinde, gelişiminde, sosyal hayatlarında bir şekilde olumlu gelişmeler olduğunu görebiliyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Çocukların erken yaşta spora başlamaları, çocukların ilk olarak okul yaşantılarına geçmeden önce, mutlaka sporcu disiplini almak gerekiyor. Bunlar, özellikle okul hayatına geçtiklerinde okula ısınmalarını, daha çok adapte olmalarını sağlıyor. İkincisi rekabet ruhu, biraz daha birbirleriyle yarış içinde olmaları, mücadeleci olmaları. Üçüncüsü arkadaşlık, arkadaşlık duygularının gelişmesinde çok büyük faydası oluyor. Son bir şey olarak da çocuğun okula giderken servise binip inerken birtakım zorluklarla karşılaşabiliyor. Bir çocuğun spor hayatının erken başlaması çocuğun, normal yaşantısında karşılaşabileceği tüm zorlukların üstesinden gelmesini sağlamakta ve bu sporlarda başarılı olması için ekstrem bir durum yaratmaktadır.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA