Kategoriler

Melek Menderes
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

ANNE BENİ DİNLE!!

ANNE BENİ DİNLE!!

    İletişim hayatımızı şekillendiren en önemli unsurlardan biridir. Günümüzde teknoloji bize uzakları yakın edip, kilometrelerce uzaklıktaki insanlara bu kadar kolay ulaşmamızı sağlarken, bizi kendisine bağımlı hâle getirip yakınlarımızla, ailemizle ya da hayattaki en kıymetli varlığımız olan çocuğumuzla iletişimimizi koparmamıza neden olabiliyor. Günlük hayatın içindeki koşuşturmaca, yapmamız gereken bir sürü işi halletmek, bu koşuşturmaca içinde yaşadığımız sıkıntı, stresi de düşünürsek evimize döndüğümüzde, çocuğumuzun bizimle konuşma isteklerine cevap veremiyor olabiliriz. Oysa hayatımız içinde uğraştığımız bütün bu meşgalelerin amacı refah içinde, daha iyi, daha mutlu, daha huzurlu bir aile hayatına sahip olmak içindir. Çocuklarımızsa bu ailenin neşe kaynağıdır. Çocuk  bizim hayatta ki en kıymetli varlığımızdır.

   Televizyon karşısında hiç konuşmadan ailecek oturulan bir evde ya da yanında ki eşiyle ve ya çocuğuyla konuşmayı, bilgisayarda ve telefonda vakit geçirmeye tercih eden bir anne, bir baba ya da eş çocuğuna, ailesine ne kadar kötülük yaptığının farkında değildir. Bu şekilde davranan ebeveynler, eve bir misafir geldiğinde misafirin gözlerinin içine bakarak, güleryüz göstererek saatlerce misafirlerle sohbet ederken çocuğa hissettirilen ”Benimle neden böyle konuşmuyorlar, gelen misafirler kadar değerli değil miyim acaba? düşüncesidir.

   Çocuğunuzun kendisini böyle hissetmesini istemezsiniz değil mi? Değersizlik duygusuyla beraber konuşmasında da yaşıtlarınkine göre bir farklılık, çocuğun kendini ifade ederken yaşadığı bir sıkıntı olacaktır. Çocuğunuz size bir şeyler anlatmak istediğinde yapmanız gereken, elinizde o an her ne iş varsa o işi bir kenara bırakmak, çocukla göz teması kurarak ‘hmm’,’çok üzülmüş olmalısın’, ‘demek öyle’ gibi sözlerle onu konuşmaya cesaretlendirmek olmalıdır.

   İster üç yaşında ister ergenlik çağında olsun, çocuklarımızla sağlam bir iletişim kurmak, sadece çocuğa faydalı olmakla kalmayıp, gelecekteki aile hayatımızı da tamamen olumlu yönde etkileyecektir. Kendisinin dinlendiğini bilen bir çocuk duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade için hem özgüveni artacak hem de kendini dinlenmeye değer hissettiği için psikolojik ve sosyolojik açıdan kendini daha rahat hissedecek ve mutlu bir çocuk olacaktır. Unutmayın! Çocuklar bizim en kıymetli varlığımızdır. Çocuğunuzu içinden feryat eden biri haline getirmeden onları dinlemeyi öğrenelim. 

Sevgiyle kalın...

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA