Kategoriler

Yeni Doğan Bebeklerde Cilt Bakımı ve Alınacak Önlemler

Yeni Doğan Bebeklerde Cilt Bakımı ve Alınacak Önlemler

     Yeni doğan bebeklerin cilt bakımı da rutin bebek bakimi içinde önemli bir yer tutar. Bebeklerin cildi ince, duyarlı ve daha az yağlıdır. Bu yüzden tahrişlere ve mikroplara karşı direnci azdır.

     Yeni anneler bebeklerini beslemek ve sıcak tutmak için ellerinden geleni yaparlar. Fakat bu arada bebeğin cilt bakımını da unutmamak ve önemsemek gerekir. Bebeklerin cildi oldukça narin ve hassas olduğundan bağışıklık sistemi henüz tam olarak çok güçlü değildir. Çeşitli kimyasallar, deterjanlar, kokular, elbiselerde bulunan boyalar ve bebek ürünleri bebekte cilt tahrişlerine, cilt kuruluğuna ve cilt döküntüleri gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Bu yüzden hassas olan bebeğin cildi için bazı cilt bakım önlemlerini almak gerekir. Aşağıda bu önlemleri bulabilirsiniz:

1. Bebeğin cildinin doğal yapısı: Yeni doğan bebeklerin cildinde kırışıklıklar ve cildi örten bir tabaka vardır. Aslında bu tabaka bebekler için ilk hafta doğal bir koruma sağlar. Dolayısıyla bebeğin cilt bakımı için ek bir bebek ürünü kullanmaya gerek yoktur. Ayrıca pediatri uzmanları bebeklerin çok sık banyo yaptırılmamalarını önermektedirler. Çünkü sık banyo bebeğin cildinde kuruluğa yol açabilir. Ayrıca bebeğin cildini kimyasallardan ve diğer potansiyel alerji yapacak etkenlerden uzak tutmak gerekir.

2. Bebeğin cilt sağlığı için ilk aylarda bebek ürünlerini kullanmamak gerekir. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi yeni yeni güçlenmeye başladığı için bu tür bebek ürünlerine karşı ters bir tepki verebilir. Bu da cildinde olumsuz etkiler yaratabilir. Özellikle bebeğin aile geçmişinde alerji, cilt problemleri gibi vakalar varsa bebeği ilk aylardan bu tür ürünlerden ve potansiyel alerjenlerden korumak gerekir.

3. Bebeğin eski kıyafetleri giyilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Bebeğin çamaşırlarını yıkarken kullanılan deterjan kokusuz olmalıdır ve herhangi bir boya maddesi içermemelidir. Bebeğin tüm çamaşırları diğer aile bireylerinkinden ayrı bir şekilde yıkanmalıdır. Ayrıca çamaşırlar yıkanırken iyice durulanmalıdırlar.

4. Bebeğe sık sık banyo yaptırılmamalıdır. Yeni doğan bir bebeğe sık sık banyo yaptırmak bebeğin cildinde bulunan doğal korumayı ortadan kaldırır. Bu bebeğin cildini savunmasız hale getirir. Egzama gibi potansiyel alerji vakalarına karşı bebeğe sık sık banyo yaptırmaktan kaçınılmalıdır.

Bebeklerin cilt temizliği için ilk ayda haftada 2 – 3 defa sünger banyosu yaptırmak yeterli olacaktır. Bebeğin ağız kısmı ve bebek bezinin olduğu kısımlar da az bir su ve bir temizleyici ile temizlenmelidir.

Bebeklerdeki egzama sorununa karşı nasıl bir cilt bakımı yapılmalıdır?

Egzama, döküntüler ve pişikler bebeklerde en sık rastlanan cilt problemleri arasındadır. Egzamada bebeğin cildinde kızarmalar, kaşıntılar ve döküntüler meydana gelir. Bunlar daha çok bebeğin yüz, dirsek, diz arkası ve kafa derisinde ortaya çıkar.

Bebeğin cildinde egzamayı önlemek için şunlar yapılabilir.

1. Yeni doğan bebeğin cildinde bulunan doğal korumayı ( doğal yağ tabakası ) yok etmemek için haftada sadece 1 defa banyo yaptırılmalıdır.

2. Bebek ürünlerini kullanmaktan mümkün olduğunca sakınmalıdır. Fakat eğer çok gerekirse ciltteki kurumuş bölgeler için çok küçük miktarlarda losyon kullanılabilir.

3. Bebeğin giyindiği kıyafetlerin yumuşak olmasına özen göstermelidir.

4. Eğer bebekte bir egzama vakası oluştuysa bebeğin hekimine başvurmalıdır.

Bebek bezi döküntülerine karşı nasıl bir cilt bakımı yapılmalıdır?

Bebek bezi döküntüleri muhtemelen o bölgenin sürekli ıslak kalmasından ve o bölgede bebeğin dışkısının iyi temizlenmemesinden kaynaklanıyordur. Ayrıca banyo sonrasında bebeğin iyice kurulanmaması da bu etkiye yol açabilir. Bir mantar enfeksiyonu da bu tür döküntülere yol açabilmektedir.

1. Bebeğin bezi sık sık kontrol edilmelidir. Eğer ıslaksa veya katı dışkısını yapmışsa hemen değiştirilmelidir.

2. Bebek bezinin olduğu kısımlar koku ve boya içermeyen temizleyiciler ve sade suyla temizlenmelidir. Bebeğin altını temizlerken ıslak bebek mendilleri kullanılmamalıdır. Yumuşak bir şeyle silinmelidir. Çünkü ıslak mendillerin içeriği bebeklerin ciltlerini kurutur ve tahriş eder. Bebeğin bezini değiştirirken yani yeni bir bez kullanırken bebeğin altı tamamen kuru olmalıdır.

3. Bebek bezinin olduğu yerlere hekim tarafından önerilen koruyucu bir merhem sürülebilir.

4. Bebek pudrası kullanmaktan kaçınmalıdır. Çünkü kimi pudralar bebekte mantar gelişimi riskini artırabilmektedir. Talk pudrası da eğer içine çekildiği zaman akciğerlere zarar verebilmektedir.

     Döküntü ve pişikler eğer birkaç gün içinde geçmiyorsa bebeğin hekimine başvurmak gerekir. Hekim incelemesinde döküntü ve pişikler egzama, mantar enfeksiyonu veya başka bir nedenden kaynaklanıyorsa bu sefer bu sorunların tedavisi gerekecektir.

 

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA