Bebek Gelişiminde Kritik Dönemler Nelerdir ?
İnsanın, kişilik olarak gelişimi ana hatları ile bebeklikten başlayarak 6 yaşa kadar oluşmaktadır. Kişilik gelişiminde ki diğer önemli dönemi ise ergenlik döneminde tamamlamaktadır.
Bebeğin konuşamadığı, yürüyüp koşamadığı dönemlerde bilgiyi depolayıp daha sonra bu davranışları öğrendiği ve uyguladığı görülür. Bebeğin, belli davranışları öğrenip uyguladığı gelişim açısından önemli bu dönemlere ‘‘kritik dönemler’’ denir.
0-2 yaş duygusal yönden güven duygusunun öğrenildiği, anne ile bebek arasında bir bağ oluştuğu dönemdir. 12 aydan 3 yaşa kadar süren bu dönemde çocuklar çevrelerini kontrol etmek, güçlerini göstermek isterler. İki yaş civarında tuvalet eğitimi başlar. Eğer bu dönemde çocuğun bağımsızlığı engellenirse çocukta utanma duygusu oluşur. Çocuğu utandırarak itaate zorlamak son derece yanlış bir davranıştır. 2 yaş dönemi, bebeğin sizin her dediğinize evet demediği, yapmak istediğini yaptırmak için inatlaştığı dönemdir. 0-2 yaş zihin gelişimi açısından da hafızaya alma ve taklit dönemidir. Çocuk bu dönemde ayrıntılara takılır. Yine bu dönemde ki bir başka kritik bir dönem ise iki-üç kelimeden oluşan cümleler kurabilmeleridir.
Bir bebek doğum, kopuş, anne sütü, tuvalet eğitimi gibi birçok kritik dönemi bir arada yaşar ve gereken sabır gösterilirse bu davranışları öğrenerek hayata tutunur.
- 2 yaş hem bedenen hem de zihnen önemli bir dönem olduğu için artık bizimde işimiz biraz güçleşti. Özellikle bu dönem bebekleri için verebileceğiniz farklı öneriler var mı? Kaynak verirseniz de olur. Teşekkürler.Gülsima hak