Kategoriler

yeni doğan tarama testleri

Yeni doğan Tarama Testleri Hayati Önem Taşıyor

           

Tarama testleri: Bebeklik döneminde değil de ileride belirti verebilecek tedavisi mümkün olan hastalıkların saptanması için hastaneden ayrılmadan yapılması gereken testlerdir. Eğer hemen teşhis edilip tedavi uygulanmazsa kalıcı rahatsızlıklar meydana gelir.

Tarama testi topuktan alınan kan örneğiyle yapılıyor. İlk 2gün içinde alınan veya 7günden sonra alınan örneklerin doğruluk payı düşüktür. Test sonuçları en geç 2hafta içinde belli olur.  Buna göre de tedavi uygulanır.

Bu testleri inceleyecek olursak. Phenylketonuria kalıtımsal bir enzim eksikliğidir. Teşhis edilmez ve tedavi uygulanmaz ise normal doğan bir bebekte gün geçtikçe zekâ geriliği meydana gelir. Eğer bebekte PKU enzimine rastlanırsa size özel bir diyet önerilir. Erken teşhis edilir ve tedavi uygulanırsa bebeğinizde zekâ geriliği görülmeyecektir. Galaktosemi, glikozun glikoza çevrilememesiyle ortaya çıkan bir bozukluktur ve çok ciddi bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmez ise katarakt oluşumu, karaciğer rahatsızlıkları, beyin hasarı gibi problemler ortaya çıkar. Sarılık, beslenme zorluğu, hareketsizlik, spazm gibi belirtiler varsa kan testi yapılır. Eğer bebekte Galaktosemi varsa galaktoz içermeyen bir diyet uygulanır ve bebek normal hayatını sürebilir. Hipotroidizm ise tiroit hormonunun eksik salgılanması sonucu oluşur. Kız çocuklarında daha fazla görülmektedir. Bu bekler diğerlerine nazaran daha çok uyur ve daha az ağlarlar. Yavaş yavaş kendini gösteren bir hastalık olduğu için çok dikkat edilmelidir. Bu bebeklerde genelde zeka geriliği görülür ve kısa boylu olurlar. Hormon tedavisi uygulanır.

Doğumdan hemen sonra belirti göstermeyen ya da nadir belirti gösteren bu hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedavi uygulanması çok önemlidir. Erken teşhisle tedaviye başlanan bebeklerin ileriki yaşamlarında problemler gözlenmez.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA