Kategoriler

çocukalrda kızamık

 

BULAŞICI BİR ÇOCUK HASTALIĞI: KIZAMIK

Önemli ve bulaşıcı bir çocuk hastalığı olan . Genellikle 3-10 yaş arası çocuklarda kızamık, solunum ve hastayla direkt temas ile bulaşırgörülür. Hastalık yetişkinlerde daha ağır seyreder. Hastalık vücuda gelmesini takiben 10-14 günlük kuluçka dönemi sonrasında baş ağrısı, ateş, nezle, burun akıntısı, öksürük, gözlerde kızarıklık ve hassasiyet şeklinde kendini belli eder.  Bunu takiben ağızda, yüz, boyun, göğüs, kol, karın ve bacaklarda lekelenmeler ve döküntüler olur. Döküntü durumu 4-5 gün devam eder. Daha sonra şikayetler ve lekelenmeler olma sıralarıyla kaybolmaya başlar.

                Kızamık tedavisinde ilk şart, bulaşıcı olduğundan, hastalığın yayılmasının önlenmesidir. Hastalık, salgın haline dönüşmesin diye önlemler alınmalıdır. Okula, kreşe, işe gidilmemeli, ev halkından uzak bir odada istirahat etmelidir. Çocuğa yardım eden yakını, hastanın yanında maske ile dolaşıp, hastaya temas ettikten sonra ellerini iyice yıkamalıdır. Çocuk çok iyi beslenmeli, iyi havalandırılmış temiz bir odada istirahat etmelidir.

                Kızamık aşısı, kızamıktan korunmanın en etkili yoludur. Yapılan kızamık aşılarıyla toplum içerisinde bu hastalıkta ciddi bir azalma görülmüştür. Aşı 2 veya 3 doz olarak yapılmaktadır. Çocuklarda, ilk aşı 12 aylıkken vurulurken, takip eden dozlar 4 ila 6 yaş arasında uygulanır. 3. doz aşı 12 yaşında yapılmaktadır. Bu bulaşıcı hastalığın önünü kesmenin tek yolu aşılanmaktır. Bu aşıyı yaptırmış olanlar ve hastalığı daha önce geçirenler kızamığa karşı bağışıklık geliştirirler.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA
YORUMLAR
  • Aslına bakarsanız bir çocuğun kızamığa yakalanması o kadarda olumsuz bir durum değil. Şahsen ben küçükken kızamık olduğuma seviniyorum. Düşünüyorum da ya şimdi kızamık olsaydım, ne olurdu sizce?Pakize duru