Çalışan Anne Adaylarına Uyarılar
Hamileliğin getirdiği anne olma duygusu ve karşılıksız sevgi anlayışının yanı sıra hamileliğin, bir takım zorluklar ile yorucu tarafları vardır. Özellikle anne adayı çalışıyor ise, bu zorluklar ve yorucu taraflar katlanarak etkisini gösterecektir.
Çalışan bir anne adayı, gerek aldığı eğitim ve hedeflediği kariyeri sürdürmek, gerek maddi kazancını sekteye uğratmamak adına hamileliğin son dönemlerine kadar çalışmayı tercih eder. Çalışan anne adayı, başta bebeğinin gelişimi için, çalıştığı süre zarfında beslenmesine dikkat etmeli, acele ile evden çıktığından dolayı kahvaltısını aksatmamalı ve öğün atlamamalıdır.
Uzmanlar, çalışan anne adayının hamilelikte çalışma süresi olarak en fazla 32. haftaya kadar çalışmaları gerektiği öngörmektedir. Bu devrede, çalışan anne adayının bir takım hakları bulunmaktadır. Bunlar:
Çalışan Anne Adayının Önceden Belirlenmiş Yasal Hakları:
- İşyeri, 32. hafta itibariyle anne adayının yasal hakkı olan iznini kullanmasına olanak sağlaması gerektiği gibi eğer anne adayı isterse, altı aylık ücretsiz izin kullanmasına engel olmamakla mükelleftir.
- Hamile bir kadının izin başlangıcı doğumdan önce 8 hafta olduğu gibi sonrasında da 8 hafta, toplam da 16 hafta yasal izne sahiptir. Çoğul gebeliklerde doğumdan önce izin süresi 10 haftadır.
- Hamile, yeni doğum yapmış ya da emziren bir kadın günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz.
- Hamilelik süresi boyunca kadın, periyodik doktor kontrollerini ücretli izin kapsamında mesai saatleri içerisinde kullanabilir.
- Kadınlar doğumdan çocukları bir yaşına gelinceye kadar mesai saatleri içinde günde 1,5 saat süt izni alabilirler.
- Bu bilgileri bütün kadınlar ve özellikle anne adayları bilmeli. Zaten özel sektörde köle gibi kullanılan kadınlar en azından yasal haklarının bilincinde olmalıdırlar.Gülşen kemal