Kategoriler

Soğuk Algınlığı

SOĞUK ALGINLIĞI

Çocuğunuzun ilk soğuk algınlığı belirdiğinde doktoru çağırmalısınız. Doktor tekrar gelip gelmemesi gerektiği konusunda karar verecek ve çocuğa nasıl bakacağınızı anlatacaktır. Her hafif soğuk algınlığında tekrar tekrar doktoru çağırmanız gerekmez. Fakat olağanüstü bir araz gözüktüğü zaman ve ateş 38,5 veya daha fazla olduğunda doktoru çağırmanız gerekir.Gece çocuğunuzun ateşinin 38,5 olduğunu görürseniz ve soğuk algınlığı hafifse doktoru sabah çağırabilirsiniz.

Çocuğu sıcak tutun;

Üşütme genellikle soğuk algınlıklarını daha kötü hale sokar. Onun için bu hastalık geçene kadar çocuğun evde ve cereyan olmayan bir yerde oturması tavsiye edilir.Sıcak havalarda bu öyle önemli olmamakla beraber çok küçük çocuklar için yine de böyle yapmalıdır. Rüzgar vücudun bir kısmını diğer taraflarından fazla soğutur ve bu dengesiz soğukluk da hastalığı daha ağır hale sokar.

Bir anne genellikle çocuğunu açık havaya çıkarmak için sabırsızlanır. Güneşin çocuğun soğuk algınlığına iyi geldiğine dair bir kanıt olmadığı gibi soğuğun hastalığı arttıracağı da bilinmektedir.Soğuk alınca evde tutulmayan çok çocuk vardır ve onların hastalıkları da ağırlaşmaz. Fakat bu her çocuk için böyle değildir.

Doktor açık hava yüzünden soğuk algınlıkları artan çocukları görmeye gider. Belki de bu yüzden doktor çok ihtiyatlı davranır. Soğuk algınlığı geçtikten sonra bir veya iki gün hastalık eğilimi olan ufak bir çocuğu evde tutmak ve daha sonra 20 veya 30 dakika kadar rüzgar olmayan bir yere çıkartmak çok daha emniyetli olur. Ertesi, gün çocuğu her zamanki kadar açık havada bırakabilirsiniz. Büyük çocuklar konusunda bu kadar titiz olmaya lüzum yoktur.

Çocuğun yatakta yatıp yatmaması ateşi olmasına, yaşına ve hastalığın ağırlığına bağlıdır. Buna da ancak doktorunuz cevap verebilir. Genellikle çocuğun ateşi yoksa yatması gerekli değildir.Bazı çocuklar yatırılınca kıyamet koparırlar. Saatlerce ağlayıp bağırırlar. Örtülerini atan diğer küçük çocukları ise kaldırıp giydirerek daha sıcak tutmak mümkündür.

Bu iki durumda da eğer ateş yoksa başlangıçtan itibaren çocuğu yatırmamak daha doğrudur. Onu evde tutup kendisini oyalayacak şeyler bulun. 5 veya daha büyük yaştaki çocuğun ateşi yoksa yatırılmasına lüzum kalmaz.

Soğuk algınlığı sırasında giyim de önemlidir. Çocuğunuzu rahat edeceği gibi sıcak tutmaya çalışmalısınız. Eğer yatakta oturuyorsa ona pijamasının üstüne bir kazak veya kalınca bir sabahlık giydirin. Böylece vücudunun üst kısmı da altı gibi sıcak kalır.

Çocuğun bacaklarıyla kalçasının üstüne fazla battaniye örtmeyin. Sıcak bir odada bir battaniye yeterlidir. Alt kısmının sıcak ve üst kısmının da soğuk soğuk ter dökmesini istemezsiniz herhalde? Aynı şey çocuk kalkıp evde dolaştığı zaman da yapılmalıdır.

Çocuğun bacakları gibi göğsü ve sırtı da aynı derecede sıcak tutulmalıdır. Zemine yakın yerde hava daha soğuktur ve hava akımı vardır. Onun için çocuğa bir tulum giydirmek iyi olur. Uzun iç çamaşırı veya uzun çoraplar da aynı işi görebilir.

Çocuk hastayken oturduğu oda 22 derece olmalıdır. Bu sağlıklı olduğu zamanki 20 dereceye oranla idealdir. Geceleri de odada rahatlık verecek kadar sıcak tutmalıdır. Pencereleri kapalı tutmalı ve çocuk üstünü açacak olursa kendisini üşütecek hava akımları da olmamalıdır.Soğuk hava bir insan sağlamken sıhhat verir fakat soğuk algınlığı olduğu zaman bu tehlikeli olabilir. Odayı havasız buluyorsanız bir iki dakika pencereyi açıp içerisini havalandırabilirsiniz.

Doktor bazen soğuk algınlığı sırasında odayı nemlendirmek veya buharlandırmayı tavsiye edebilir. Bu havanın kuruluğunu geçirir ve yanan boğaz burunu rahatlatır. Bu kuru öksürükte ve boğmacada özellikle değerli bir tedavi sayılır. Sıcak havada evde soba vs. yanmazken buna ihtiyaç yoktur.

Odanın buharını arttırmak için bir yol vardır. Bir elektrik buhar çıkarıcı alabilirsiniz. içine birkaç litre su alan ve saatte yarım litre suyu buharlaştıran cinsten büyük bir tane alınız. Küçük bir buhar verici bütün odanın nemini arttırmaz. Çocuğun bunun yakınında oturup çıkan buharı içine çekmesi lazımdır. Oysa küçük bir çocuk da bunu yapmaz. Bu cihaz çocuğun kordonunu çekemeyeceği uzak ve güvenli bir yere konulmalıdır.Bazen doktor buhar cihazına yatıştırıcı bir ilaç atılmasını da söyleyebilir. Fakat esas yardımcı buharın kendisidir.

Burun damlaları;

Doktor burun damlası tavsiye edebilir. Genel olarak bunlar iki tiptir. Mikropları öldüren hafif antiseptik burun damlaları vardır. Fakat bunlar yüzey altında kalan mikropları öldüremezler.

Diğer cins burun damlası ise burnun içinde ki dokuları büzer. Bu da soluk almak için daha geniş yol acar ve sümük ve cerahatin daha iyi akarak temizlenmesini sağlar. Fakat bu damlanın kötü yanı, dokuların büzüldükten bir süre sonra yine genişlemelerindedir. Bu da burnun daha da tıkanmış gibi hissedilmesine yol acar.Ayrıca fazla kullanılırsa burun içinin duyarlı derisi zedelenebilir.

Bu tip damlalar üç durumda yararlıdır. Birincisi burnu çok tıkandığı için fazla sinirlenen bebeğe yarar, ikincisi ise kötü soğuk algınlığı veya sinüzitin son devrelerinde burun kendi kendine akmayan, koyu ve sarı bir Sıvıyla dolduğu zaman yararlıdır. Üçüncüsü ise doktor, kulağı, boğazı bağlayan östeki borusunu açmak istediğinde bu damladan yararlanılır.

Burun damlaları burnun iç ve yukarı kısımlarına giderlerse çok yararlı olabilir. Burnun ön kısmında toplanan sıvıyı kulak şırıngasına emdirerek alın. Sonra çocuğu yatağa yatırın. Başı yatağın kenarından aşağıya doğru sarksın. Damlayı damlattıktan sonra burnun derinine kadar gitmesi için çocuğu böyle yarım dakika kadar bekletin.

Burun damlası doktor tavsiyesiyle ve saatte birden fazla olmamak şartıyla kullanılmalıdır. Kaç damla kullanılacağını doktor söyleyecektir.

Doktor devam etmenizi söylemezse bir haftadan fazla damlayı kullanmayın. Bütün burun damlalarının yararlarına karşılık çocukların bunları istememeleri gibi zorluk da vardır. Çocuğun rahatsızlığı pahasına damlaların yararlı olduğu ancak birkaç durum vardır.

Göğse sürülen ve bu kısmın cildini tahrik edip öksürüğü geçirdiği söylenen türlü merhemler vardır. Bu kokulu merhemlerin burnu açmaya da yaradığı iddia edilir. Fakat bu tip tedavinin yararı konusunda bir delil yoktur. Ama siz yararlı buluyorsanız, zararı olmadığı için bunları kullanabilirsiniz.

Öksürük ilaçları;

Hiçbir öksürük ilacı mikropları öldürerek soğuk algınlığını geçiremez. Bu sadece soluk borusunun daha az gıcık yapmasına ve böylece öksürüğün azalmasına veya balgamı gevşetmeye yarar.

Nefes borusunda veya solunum yollarında bir hastalık olan kimsenin arada bir öksürerek balgam ve cerahati çıkarması lazımdır. Doktor öksürüğün sık olup hastayı yormaması, uykusunu engellememesi ve boğazını zedelememesi için bir öksürük ilacı verir.

Devamlı öksürüğü olan bir çocuk veya büyük, devamlı doktor tedavisinde olmalıdır. Ancak o doktor gerekli öksürük ilacını verebilir.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA