Kategoriler

Kene Isırığı

Bütün Asya ve Avrupa'da kene bulunur. Keneler nemli çayırlıklarda, ormanların kıyılarında ve su kenarlarındaki rutubetli bitki örtüsünde yaşamayı sever. Memeli hayvanların ve insanların kanını emen kene türleri arasında sert kene, koyun kenesi ve geyik kenesi sayılabilir. Keneler kan emdikleri için, erken yaz meningoansefiti ya da lyme hastalığı gibi tehlikeli hastalıkları bulaştırabilirler.

Çayırlık, orman ve çalılıklarda insanın ter ve vücut kokusunun çektiği keneler, insanların üstüne yapışır. Keneler genellikle ensede saçın başladığı yerde, sıklıkla kol ve bacaklarda ya da bel bölgesinde dişlerini insanın cildine geçirir. Dişlerini cilde saplayan bu hayvanlar genellikle iki ila beş milimetre uzunluğunda, yuvarlak ve kanla doldukları için koyu renklidir. Kenelerin taşıdığı hastalıklardan biri olan erken yaz meningoansefalitine karşı, bu hastalığın sık görüldüğü bir yerde yaşayanlar ya da bu yerlere sürekli gidip gelenler aşı yaptırılabilir (koruyucu aşı). Lyme hastalığına (borreliyoz) karşı bir aşı geliştirme çabaları devam etmektedir, ama henüz böylesi bir aşı piyasaya çıkmamıştır.

Hastalık Belirtileri:

> Özellikle saçın başladığı bölgede ve vücudun giysilerle örtülmeyen kısımlarında, görünür bir şekilde dişlerini cilde geçirmiş böcek.

Kene ısırıklarından korunmak özellikle önemlidir:
Çocuklarınızla birlikte kenelerin bolca bulunduğu ormanlık ya da çayırlık bölgelere gittiğinizde, çocuklarınıza bere, eşarp ya da geniş kenarlı bir şapka takın, gömleğinin yakasını yukarı kaldırın ya da boynuna bir atkı dolayın, uzun kollu bir gömlek, uzun pantolonlar ve dize kadar gelen çoraplar giydirin. Ev hayvanınızın eve kene taşımaması için, kedi ya da köpeğinizin boynuna bir kene tasması takın.

Kenelerin bolca bulunduğu bölgelerden uzak durmaya çalışın. Kene olduğunu bildiğiniz yerlere gittiyseniz, vücudunuzu iyice inceleyip üstünüzde kene olmadığından emin olun. Üstünüze yapışmış bir kene bulabilirseniz, olabildiğince çabuk, en iyisi 24 saat içinde, mümkünse bir doktorun keneyi üstünüzden çıkarmasını sağlayın. Kenelerin çok olduğu bir yerde yaşıyorsanız ya da böyle yerlerde çok zaman geçiriyorsanız, mümkünse bütün ailenize erken yaz meningoansefaliti aşısı yaptırın.

DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
En iyisi, keneyi bir doktorun ciltten çıkarmasıdır.

DOKTORUNUZUN YAPABİLECEKLERİ:
> Doktor sivri bir iğne ya da kanülün ucunu kenenin kafasının altına sokar ve böylece keneyi ciltten dışarı iter. Bu arada çocuğunuzun biraz canı acıyabilir.
> Doktor size ısırık yerinin daha sonraki üç hafta boyunca gözlem altında tutulması gerektiğini söyleyecektir. Isırık yerinin etrafında kırmızı halkalar oluşabilir. Bunlar bir bakteri enfeksiyonu olduğunun işaretleridir.

SİZİN YAPABİLECEKLERİNİZ:
Eskiden tavsiye edilen, kenenin üzerine vazelin, yağ ya da tırnak cilası dökerek keneyi havasızlıktan boğma ve sonra bir cımbızla çekme yöntemi artık önerilmiyor. Böyle yapınca, kenenin kustuğu, midesindekiler ve tükürüğüyle beraber hastalık yapıcıların ısırık yerinden vücuda karıştığı kanıtlandı. Bu hastalık yapıcılar borreliyoz , erken yaz meningoansefaliti gibi hastalıklara yol açabilir. Kenenin her şeyden önce ezilerek öldürülmemesi gerekir, çünkü bu durumda hastalık yapıcı mikroorganizmalar kelimenin tam anlamıyla cildin içine bastırılmış olur. Keneyi dezenfekte edilmiş bir iğne, kene cımbızı ya da eczaneden alabileceğiniz bir kene kartıyla ciltten çıkarmaya çalışabilirsiniz.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA
YORUMLAR
  • Anlatım çok iyi ,bilgilendirici.sevgş balcı