Kategoriler

Hasta Çocuk Bakımı

Hasta Çocuk Bakımı

Hiçbir çocuk, özellikle okul öncesi çağdaki çocuk, hasta olmaktan hoşlanmaz. Çok hareketli olan çocuk, yatakta yatmak istemeyebilir; hastalığın nedenlerini anlamadığı gibi hastalığın kısa süreli bir şey olduğunu da bilmez.

Bu süre içinde anne-babalar ve aile bireyleri çocuğun bakımının ne kadar zor ve zaman zaman sabır taşırıcı bir olay olduğunu çok iyi bilirler. Hasta çocuk hem çok nazlanır hem de bebeksi davranışlara dönüş yapar.

Hasta çocuğun bakımında bazı temel ilkelere bağlı kalınırsa, bu iş kolaylaşır; çocuğun daha çabuk iyileşmesi sağlanır.

Hasta çocuğun yattığı oda düzenli ve tertipli olmalı, perdeler biraz kapatılmalı oda fazla aydınlık olmamalıdır. 20 - 22 derecelik bir oda ısısı yeterlidir. Bu durum çocuğun kalın örtülerle örtülmesini, çok giydirilip bunalmasını önler.

Eğer pencereden soğuk gelmiyorsa ve kapı ile pencere arasında hava akımı yoksa pencere kenarına konan bir yatak ya da divan çocuğun dışarıda olup biteni seyrederek eğlenmesini sağlar.

Çocuk, annenin iş yaptığı, yakında olacağı bir yere yatırılırsa, kendini daha güvenli ve mutlu hisseder. Çocuğa bakan kişi iş görürken çocukla konuşabilir, bilmeceler sorabilir, oyunlar oynayabilir.

Yatak, rahat, sert ve düz olmalı, çarşafın altına bir muşamba yerleştirilmelidir; özellikle kusma ve çişini kaçırma durumlarında muşamba yararlı olur. Yatak çarşafı serildikten sonra üzerine muşamba serilir, ondan sonra başka bir çarşaf ikiye ya da dörde katlanarak, hastanelerde olduğu gibi, çarşafın çabuk değişimini sağlamak amacıyla sadece iki yandan yatağın altına sıkıştırılır.

Çocuğun omuz hizasından dizlerine kadar olan bölgeyi kaplayacak olan birkaç katlı "çarşaf şerit" çocuğun terini daha iyi emer, daha kolay değiştirilip yıkanır.

Yatağın örtüsü ve çarşaf gergin olmalıdır. Buruşuk çarşaflar, bunların dikiş ve kat yerleri uzun süre yatakta yatma zorunda kalan çocuğu bunaltıp, kızdırabilir.

Hasta çocuğun başının, ya da omuzlarının arkasına konacak yastığa ek olarak, bel boşluğunu dolduracak ufak bir yastık arka üstü yatmaktan doğan basınç ve adale ağrılarını hafifletebilir. Çocuk yatakta otururken, arkasına ve dizlerinin altına birer yastık koymak onu çok rahatlatır.

Çocuğun yatağının kenarına bir sehpa veya küçük sandık konursa hem çocuğa, hem ona bakana kolaylık sağlar. Bu masaya çocuğun oyuncakları, kitapları, yanında olmasını istediği şeyler konabilir.

Termometre, mendil, pamuk, bir bardak su (üzeri temiz bir bezle örtülmeli) ve benzeri sağlık araçları da bu masanın üstünde durabilir. Masanın üstüne ya da yanına konan bir tepsi, ya da büyükçe bir karton parçası çocuk yemek yerken kullanılır; üzerinde oyun oynamak, resim yapmak isterse ona kolaylık sağlar.

Çocuğu yatakta yıkamak mümkün değildir ama çocuğun temiz tutulması şarttır. Hastalıkta vücudun ter yoluyla attığı artık maddeler çocuğun derisinin üzerinde birikir, derinin gözeneklerini tıkar.

Çocuğu yattığı yerde temizlemek sanıldığı kadar zor olmadığı gibi, onun üşümesine de yol açmaz. Çocuğun bedeninin her bölümü birer birer açılarak sabunlu bezle silinip durulanır ve hemen, kurutularak giydirilir; sonra diğer bir bölüm silinir, kurulanır.

Bu işi yaparken çocuğu ince bir battaniye ile örtmeli, silinecek yerin altına bir havlu sererek yatağın ve çocuğun ıslanması önlenmelidir.

Çok ateşli hastalıklarda yarı su, yarı alkol ile hazırlanan karışım çocuğu silmeye, ateşini düşürmeye ve bedenin kan dolaşımını arttırmaya yardımcı, olur; yorgun kasları canlandırır. Çocuğun yatış şeklini sık sık değiştirmek rahatlamasını sağlar.

Hastalığın yayılmasını önlemek için, hasta çocuğun tabak, bardak, çatal ve kaşığı diğerlerinden ayrı tutulmalı, ayrı yerde yıkanmalıdır.

Bulaşıcı hastalıkların diğer aile bireylerine yayılmaması için, gerektiğinde, çocuğu ayrı bir odada veya odanın uzak bir köşesinde yatırmalı, küçük çocukları hastanın yanına yaklaştırmamalıdır. Çocukla teması olan yetişkinler de giysilerini temiz tutmalı ellerini sık sık sabunlu suyla yıkamalıdırlar.

Çocuğun bakımını aile fertleri nöbetleşerek paylaşmalıdır. Hasta çocuk çok mızmız ve sıkıntılı olduğu için, bakımını tek kişi üstlenirse o kişinin bunalması, sabırsız olması ve yorgun düşmesi olağandır.

Çocuğun en çok sevgi, şefkat ve anlayışa ihtiyaç duyduğu bu zamanda, yorgun, bezgin ve sabırsız bir bakıcının yararı yerine zararı dokunur!

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA