Kategoriler

Anne Sütünün Beslenmedeki Önemi

Anne Sütünün Beslenmedeki Önemi

Anne Sütünün Beslenmedeki Önemi

Anne Sütünün Yararları

• Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin.
• Her zaman, temiz ve mikropsuz.
• Daima hazır ve bedava. özel harcama gerektirmez.
• Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.
• İshal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlardan korur.
• Bebeklerin daha zeki olmasını sağlar.
• Bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur.
• Doğumdan sonra gelen ağız sütü, bebeği hastalıklardan korur.
• Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
• Emzirme, annenin sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır.


Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir, çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahip. Ayrıca annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirme. Doğumdan sonra ki ilk günlerde anne sütü çok besleyicidir, bebeğin bugünlerde sık sık emzirilerek bu sütten faydalanması sağlanılmalıdır. Ayrıca anne sütü ileriki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.


Büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik döneminde beslenme büyük önem taşımaktadır. 2 yaşa kadar geçen dönem insan gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Birçok hastalığın nedenleri arasında sayılabilecek büyüme bozuklukları, vitamin-mineral eksiklikleri 2 yaşa kadar geçen dönemde çok dikkat edilmesi gereken konu başlıklarıdır.


Bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesi ishal, zatürree gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanma olasılıklarını düşürür ve daha sağlıklı büyürler. İlk 6 ayda anne sütü ile birlikte ek besinler verilmesi bebeğin emme gereksinimini azaltır ve anne sütünden yeteri kadar fayda sağlayamaz. Anne sütü bebeğin sağlıklı olması, tüm besin öğeleri gereksinmelerini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilmesi ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besin kaynağıdır.


Hamilelik döneminde anne adayı emzirme konusunda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Anne ve bebek yirmi dört saat birlikte olmalıdır. Emzirme doğumdan yarım saat sonra başlamalıdır. Annelere emzirme ve bebeklerinden ayrı olduklarında da sütlerini muhafaza etme yöntemleri öğretilmelidir. Yeni doğmuş bebeklere anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Bebek her isteğinde emzirilmelidir. Yapay meme veya emzik emzirme döneminde bebeklere verilmemelidir.

Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan koruyor. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve kanser oranının daha düşük olduğu biliniyor. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.

Süt çocuklarının bir öğünde aldıkları yaklaşık besin miktarı

Yaş Bir Öğünde Alınan Miktar

1 - 2 HAFTA 60 - 90 ml.
3 HAFTA - 2 AY 120 - 150 ml.
2 AY - 3 AY 150 - 180 ml.
3 AY - 4 AY 180 - 210 ml.
5 AY - 12 AY 210 - 240 ml.


1 Yaşına kadar çocuklarda ortalama öğün sayıları

Yaş Öğün Sayısı

0 - 1 Hafta 6 - 10
1 Hafta - 1 Ay 6 - 8
1 AY - 3 AY 5 - 6
3 AY - 7 AY 4 - 5
7 AY - 9 AY 3 - 4
9 AY - 12 AY 3

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA