Kategoriler

Bebeklerde Zeka Gelişimini etkileyen faktörler

Bebeklerde Zeka Gelişimini etkileyen faktörler

      Hem doğum öncesinde hem doğum sonrasında bebeğin zeka gelişimini etkileyen birçok faktör vardır. Doğum öncesi dönemde, genetik olarak birtakım sorunlar oluşabileceği gibi, bebeğin anne karnında iken sigara veya alkol gibi toksin içeren maddeleri kullanmasıyla zeka gelişimi etkilenebilmektedir. Bir diğer faktör ise bebek doğduktan sonraki dönem ortaya çıkan; ortamdaki sevgi, bebeğin ihtiyaçlarının yerine getirilmemesi, uyku düzeni gibi etmenler bebeğin zeka gelişimi üzerinde oldukça etkilidir.

Önceleri doktorlar bebeğin zekâsının doğumundan gelen kalıtsal bir özellik olarak ve geliştirilemeyen bir özellik olarak görüyorlardı. Günümüzde ise zekanın geliştirilebilirliği bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır.

Bebeğinizin zeka gelişimi için özellikle ilk bir yıl çok önemlidir.  İlk bir ay doğuştan gelen refleksleri uygulayacaktır. Bir aydan itibaren ise çevresindekiler bebeğin dikkatini çekmeye başlayacak ve onları tanımak için elleyecek ve dinleyecektir. İlk zamanlarda bebeğin en dikkat edeceği varlık insanlardır. Dolayısıyla kendisine en yakın kişi olan annesidir. Bu dönemde annesinden çok fazla şey öğrenecektir. Annesini taklit edecek, pürdikkat onu izleyecek, çıkarttığı sesleri çıkartmaya çalışacaktır.

Yapılan araştırmalarda çocuğun 4 yaşına kadar edindiği bilgilerin, işittiği sözlerin ergenlik ve ileri ki yaşamında çok etkili olduğunu bu nedenle 4 yaşına kadar çocuğa çok şeyler öğretmek gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca anne babası tarafından çok ilgilenilen bebeklerin ve dilin çok kullanılıp öğretildiği bebeklerin zekalarının daha üst seviyede olduğu saptanmıştır.

Bebeğin üstün zekâlı olması için Anneler neler yapabilir?

  • Anneler, bebeklerini uyuturken onlara şarkı söyleyebilir. Bebeğin kendisiyle oynamasına izin verebilir.
  • Ayrıca annenin kendi sütüyle bebeğini beslemesi çok önemlidir. Anne sütü ile beslenen çocukların zekasının daha fazla geliştiği bilinmektedir.
  • Bebeğinizin önüne ayna koyun. Bu sayede kendini görecek fakat karşısındakinin başka biri olduğunu düşünecektir. Bu bebeğinizin çok hoşuna gideceği kesin.
  • Çocuğunuzun olabilecekleri kavrayabilme yeteneğini geliştirmeniz önemlidir. Örneğin bir ses çıkarın yada “Hoop, geliyor” gibi kelimeler kullanarak vücuduna dokunun, ayaklarını gıdıklayın.
  • Bebeğinizi etrafı görebilecek şekilde yürüyüşe çıkarın. Dışarıda çok sayıda insan, ağaç, araba gibi nesneler görecektir. Aynı anda da onların isimlerini, ne işe yaradıklarını anlatın. Bu çocuğunuzun kelime haznesini de genişletir.
  • Bebek 8. ayını doldurduktan sonra ona kitap okuyabilirsiniz. Basit hikâye kitapları alın ve aynı hikâyeyi defalarca okuyun. Bu şekilde hikâyenin içindeki kelimeleri öğrenmeye başlayacaktır.

 

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA