Kategoriler

bebeklerde tuvalet eğitimi

BEBEKLERDE TUVALET EĞİTİMİ

Bir çocuğun tuvalet eğitimine başlamak için en uygun yaş aralığı 2 - 2 buçuk yaştır. Bu yaş çocukların tuvalet ihtiyaçlarını hissedebildiği, kontrol etmeye başlayabildiği yaş dönemidir. Fakat bu dönem çocuktan çocuğa daha erken veya daha geç başlama şeklinde farklılıklar gösterebilir. Çocuğa tuvalet eğitimi vermeye çok erken başlanmamalı ve ya bu eğitim için aşırı tembel bir tutum sergileyip çok geç kalınmamalıdır. Tuvalet eğitiminin çok erken veya çok geç başlaması ilerleyen dönemlerde psikiyatrik rahatsızlıklara sebep olabilir.

Çocuğa tuvalet eğitimi doğru zamanda verilmeye başlanmasına rağmen, çocuk bu konuda bir gelişme göstermiyorsa, gece veya gündüz, alt ıslatma için 5, kaka problemi içinse 4 yaş üst sınırdır. Tuvalet eğitiminin başlamasından bu döneme kadar çocuk herhangi bir gelişme göstermediyse bir uzmana danışmakta fayda vardır.
Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren bulgular, sabah uyandığında bezinin daha az ıslak olması, temiz kaldığı saatlerin süresinin artması, bezden rahatsız olduklarını göstermeleri gibi sıralanabilir. Fakat bu bulguları çocukta 2yaştan önce gözlemliyorsanız dikkat etmelisiniz. Bu basit bir yanılgı olabilir. 

Çocuğumuz tuvalet eğitimine hazır olduğuna dair işaretler verdikten sonra çocuğumuza tuvaletini kendi başına yapması, bunun için nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda ona fikir vermelisiniz. Çocuğa tuvalete gidebilecek rahat ortamlar sağlamalı, tuvaletin korkutucu bir yer olmadığını ona göstermelisiniz. Gerek aparatlarla, gerekse lazımlık kullanarak çocuğunuzun tuvalete düşme korkusunu yenmesini sağlamalısınız. Çocuğunuz tuvalet ihtiyacını gidermeye çalışırken bir oyuncakla onu oyalayabilirsiniz. Çocuğunuz tuvalet ihtiyacını yanlış hissetmiş, söylememiş olabilir, başlangıçta başarısızlıkları olabilir. Bunları onun yüzüne vurmamalı ve bu konuda baskıcı bir tavır sergilememelisiniz. Tuvalet gereksinimi olup olmadığını öğrenmek ya da onu tuvalete göndermek için "git tuvaletin geldi tuvaletini yap" şeklinde değil, "çocuğum, yavrum acaba tuvaletin gelmiş olabilir mi, git bi dene istersen" gibi cümleler kullanarak onu cesaretlendirmeli, yüreklendirmelisiniz. Başarılı olduğunda çok abartmadan, sağlıklı bir onaylama şekli göstererek onu ödüllendirmenizde fayda var.

Tuvalet eğitiminin süresi çocuktan çocuğa değişir. Bazı çocuklar bu eğitimi çok çabuk başarırken, bazıları çok zorlayıcı olabilirler. Alta kaçırma 5 yaşı, kaka problemi 4 geçmemesi önemlidir. Aksi durumda bir uzmana danışılması önerilir.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA
YORUMLAR
  • Bir bebek neyse de ben çocuklar için tuvalet eğitimine değinmek istiyorum. Annelerin çocuklarına iyi bir tuvalet eğitimi vermeleri önemli. Zira sonraki yetişkinlik dönemlerinde de aynı şekilde gidiyorlar.Dilrüba Dade