EMZİRME REHBERİ
EMZİRME REHBERİ
Uzun ve yorucu hamilelik döneminden sonra anneler ne kadar yorgun olursa olsunlar, doğumdan sonraki ilk 1 saatte bebekler mutlaka emzirilmelidir. Böylece bebeğin emme yeteneği gecikmeden gelişir, doğal gelişim süreci başlamış olur.
ÖNEMLİ TAVSİYELER
Bebeklerin sık sık emzirilmesine dikkat edilmelidir.
Annelerin düzenli beslenmesi ve bol sıvı alması bebek ve annesi için gereklidir. Düzenli ve iyi bir beslenme sayesinde, annelerin sütü çoğalır. Günlük sıvı ihtiyacı su ya da doğal meyve suyundan karşılanarak; 3 - 4 litre arasında olması önemlidir. Böylece, vücutta oluşabilecek sıvı kaybı önlenmiş olur.
Annelerin ruhsal olarak iyi durumda olmasının; bebeklerin de mutlu ve huzurlu büyümesinde önemli bir rolü vardır. Bebekler tıpkı annelerinin karnındayken annesinin ruh halini hissettiği gibi; doğum sonrasında da süt emerken annesiyle duygu iletişimine devam eder.
Annelerin kilo verme ve diyet yapma gibi düşüncelerden uzak durup bebeğini bol bol emzirmeye gayret etmesi çok önemlidir. Bebek emzirmek; anneler için ciddi bir kalori harcama sürecidir. Dengeli beslenmeye önem vererek, anneler istedikleri kiloya zamanla ulaşacaktır.
Çalışan anneler de sütlerini pompalayıp depolayarak gün içinde bebeğinin anne sütüyle beslenmesini sağlayabilir. Hijyenik olarak saklanabilen kaplarda; ağzı kapalı olarak oda sıcaklığında 6 saate kadar; buzdolabında 24 saate kadar; buzlukta 4 hafta; derin dondurucuda 6 aya kadar besin değeri korunur.
Doğum sonrası hormonal değişiklik sebebiyle oluşabilecek depresyonu dikkate almak gerekir. Depresyondan kaynaklanan eşler arası şiddetli tartışmalar, gün içi koşuşturma sebebiyle oluşan yorgunlukla birleşince tüm aile olumsuz bir süreç yaşayabilir. Bu tür sürtüşmelerden uzak durup birlikte yapmaktan keyif alınabilecek uğraşlar bulunması; yaşanan bu süreçte pozitif etki yapacaktır.
Bir anne için bebeğini olabildiğince anne sütüyle besleyebilmesi; bebek için en sağlıklı gelişim yoludur.
- Çalışan bir anne olduğumdan dolayı çocuğumu emzirmek ciddi sıkıntı oluyor. Bu yüzden sizin tavsiye ettiğiniz gibi sütü pompalayıp depolama yolunu deniyorum bendeEbru Dar