Kategoriler

Okula Giden Çocuk

Okula Giden Çocuk

Okula Giden Çocuğunuza Faydalı Olabiliyor musunuz?

Aşağıdaki birkaç nokta ile kendi durumunuzu mukayese ederseniz çocuğunuza faydalı mı, yoksa zararlımı olduğunuzu görebilirsiniz.

- Çocuğunuza ders yılı içinde öğreneceklerini, önceden öğretmeye kalkmayınız.

Böyle hazırlıklı olarak ders yılı çalışmalarına başlayan çocuk, sınıf arkadaşları arasında kendisini bir dahi gibi görür ve onlardan üstün olduğu fikrine kapılır. Onun bu hissi arkadaşlarının kendi aleyhine dönmelerine sebep olur ve sınıfta hiç sevilmez.

- Çocuğunuzun ödevlerini beraber yaparak ona yardım etmeye çalışmayınız.

Eve verilen ödevin başlıca değeri, çocuğa mesuliyet hissini duyurarak kendi kendini çalışmaya alıştırmasıdır. Ödevini yapabilmesi için, muhtaç olduğu bilgiyi verebilirsiniz, fakat ödevin yapılmasını muhakkak kendisine bırakmak lazımdır. Bu yolda anne ve babanın yapacağı en iyi yardım çocuğa içinde sükunetle çalışabileceği bir yer hazırlamaktır.

- Derslerinde sürekli olarak başarı gösteremeyen, hâl ve tavırları iyi olmayan çocuklar, ekseriya mesut aile yuvalarından gelmeyenlerdir.

Aile hayatındaki huzursuzluk, çocuğun okul hayatı üzerine fena tesir eder. Huzursuz bir yuvada yetişen çocuk, şahsiyet bakımından kusurludur. Onun bu eksiği derslerinde başarı kazanmasına engel olduğu gibi, ahlaki gidişinde de bozukluklara sebep olur.

- Çocuğunuzun okulda sırf ders bakımından ilerlemesine dikkat edip, arkadaşları ile olan münasebetlerini küçümsemeyiniz.

Elbette çocuğun derslerinde ileri olması şarttır. Fakat bu, onun gelişmesi ve yetişmesi için başlı başına kâfi değil, ancak lazım olan şeylerden biridir.

Çocuğun arkadaşlarıyla olan münasebetleri bilhassa oyunlardaki durumu anne ve baba için takip edilmesi gereken bir şeydir.

Çocuğun bu ders dışı münasebetleri gelecek hayatı üzerinde önemli rol oynar. Bugün dünyada öyle akıllı, zeki kimseler vardır ki, hayatta başarı elde edememişlerdir. Onların bu durumlarına sebep, çevrelerindeki insanlarla olan münasebetlerinde başarı gösterememeleridir.

- Çocuğunuzu, iyi not karnesi getirdiği için mükâfatlandırın, aksi halde cezalandırmayınız.

Ceza ve mükâfatın da çocuğun ilerlemesi üzerine tesiri olmadığını tecrübeler göstermiştir. Anne ve baba çocuğun başarısızlığının neden ileri geldiğini araştırmalıdır.

Unutulmamalı ki, asıl mesele çocukta öğrenme arzusunu kendi kendine uyandırabilmektir.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA