Kategoriler

Çocuk Bakımı

Bebeğin altını değiştirip onu temiz ve kuru tutmaktan, karnını doyurup rahatça uyumasını sağlamaktan ibaret bir şey değildir çocuk bakımı yapmak. Çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişiminin sağlıklı olması, kendine saygısı ve güveni olan bir yetişkin olarak ortaya çıkması için birçok ince noktaya dikkat etmek gerekir. Çocuk bakımında doğru ve yanlışlar konulu makaleleri okuyup bilgilenmek gerekir örneğin, böylece varsa yanlış bilgilerinizi doğrularıyla değiştirebilirsiniz. Bir çocuk bakıcısı tutmanız gerekiyorsa iyi bir çocuk bakıcısının sahip olması gereken nitelikleri araştırmanız gerekir, bu şekilde aklınıza gelmeyen ayrıntıları da öğrenirsiniz. Çocuk psikolojisi konusunda biraz olsun bilgi edinmeniz gerekir ki çocuğunuzun davranışlarına doğru tepkiler verebilesiniz. Gebelik sürecinde nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmeli, çocuk gelişimi için gerekli vitaminler konusunda araştırma yapmalısınız. Kısacası çocuğunuza doğru bir şekilde bakım sunabilmek için önce teorik olarak donanımlı olmalı, sonra da bu donanımı pratiğe aktarabilmelisiniz.

İkiz veya üçüz doğum yapabilirsiniz, çocuğunuz engelli doğabilir, bir küçük çocuğunuz daha olup kardeş kıskançlığı sorununa maruz kalabilirsiniz, çocuğunuzu doğurduğunuz sırada eşinizi kaybetmiş veya boşanmış durumda olabilirsiniz. Bu gibi farklı durumlar çocuk bakımı konusunda farklı tutumlar almanızı gerektirir. Örneğin engelli bir bebeğe bakmak bir yana onun durumunu kabullenmek bile zor olabilir, insan bir süre bocalayabilir. Büyük olan çocuğunuz yeni doğanı tehlikeye sokacak derecede bir kıskançlık sergileyebilir. Bir sebeple ortada baba olmadığı için kendinizi yalnız ve çaresiz hissedebilirsiniz. Bebekler kendilerine bakım sunan kişinin ruh halinden etkilendiklerinden sizin olumsuz ruh haliniz bebeğinizi de kötü etkiler. Aynı şey bebek bakıcısı için de söz konusudur; kendisi çocukları içtenlikle seven, neşeli, sabırlı, sakin ve anlayışlı biri değilse bakım yaptığı çocuğun ruhsal gelişimi olumsuz etkilenir.

Bebeğin aç kaldığına kendi kendine karar vererek gerek olmadığı halde ve zamanından önce mama vermeye başlamak, tuvalet eğitimi konusunda zorlayıcı davranmak, üşüyeceğinden korkarak aşırı giydirmek, fast food gıdalar gibi faydasız (hatta zararlı) ürünleri bir ödül aracı olarak kullanmak, bebeği kucağa almayı veya almamayı abartmak gibi çocuk bakımı hatalarından uzak durmak için bu konularda bilimsel kaynaklardan bilgilenmek gerekir.  Kulaktan dolma bilgiler arasında doğru olanları da, yanlış olanları da vardır; bunu ayırt edebilmeli, doğru olduğundan emin olmadığınız önerileri uygulamamalısınız.