Kategoriler

Çocuklar İçin Masallar

Çocuklar İçin Masallar

Masal dinlemeyi ya da kendisine masal okunmasını hangi çocuk sevmez ki! Her çocuğun hayatında çok sevdiği bir masal mutlaka vardır. Defalarca bunları dinlemekten de bu masalların okunmasından hiç usanmazlar.

Çocuklara ne zamandan itibaren masal kitapları alınmalıdır?


Çocuğa daha konuşmaya başlamadan, 6 aylıktan itibaren, resimli, kalın sayfalarını çevirebileceği çocuk kitapları verilebilir. Anne resimleri anlatarak çocuğun kitapla tanışmasını sağlar.

Anne, çocuk büyüdükçe yine resimli, kısa cümleler içeren kısa masalları okur, çocuk manasını tam kavramasa da cümlelerin ahengini, tekrarlanan ritmini, renkli resimleri sever.

Bu masallarda aslında belli bir zaman dilimi ya da belli bir yer yoktur. Hayvanlar, aynalar, devler veya cüceler konuşur, gerçek dışı olan bu durum onu rahatsız etmez.

Ama biraz daha büyüdüğü zaman konusu ve sonu olan hikâyelerle ilgilenir, bunları günlük yaşantısı ile ya da bildiği insan ve hayvanlarla bağdaştırmaya başlar; Cinler, devler, kötü adamlar korkutur, mutlu son ile bitenler rahatlatır.

Yani duygusal tepkiler gösterirken bir yanda da düşünme ve mantık gelişmektedir, ‘hayvanlar konuşamaz ki’ ‘dev yoktur ki’ gibi mantık ve gerçekler devreye girmeye başlar.

Masal bazı alanlarda karmaşa yaratabilir. Ağustos böceği ile karınca hikâyesi örneğinde, bütün yaz çalışan karınca kışın rahat etmiş, ama yazın eğlenip şarkı söyleyerek vakit geçiren ağustos böceği kışın aç kalmıştır.

Çocuğun ilkel adalet duygusuna göre sadece kötü şey yapanlar cezalandırılır, eğlenmek kötü değildir. O zaman çocuk ağustos böceğinin cezalanıp aç kalmasından rahatsız olacaktır. Bunu ancak daha sonraki yıllarda değerlendirebilecektir.

Bu açılardan kitap ve masal seçiminde çocuğun yaşının, kitabın içeriğinin ve kullanılan dilin özenle dikkate alınması gerekiyor.

Yaklaşık altı yaşına kadar soyut kavramlar tam olarak gelişmediğinden çocuğun hayal gücünü geliştirici, olumlu değerlerin işlendiği, yer yer olumlu örnekleri benimseten kitaplar seçilmesinde fayda var.

Masallar hayal gücünü etkiliyor mu?

Masallar çocuklar için ne derece faydalıdır? Bu konuda birbirine zıt görüşler var. Özellikle filozoflar, masalların çocuklar için uygun olmadığını, masallarda çocuklar için karmaşık örnekler sunulduğunu ve sihir içerikli çocuk kitaplarının gerçeklik duygusunun gelişimini engellediğini savunurlar.

Din içerikli masallarda, özellikle günah, cehennem gibi kavramlar büyük korkulara ve karmaşaya yol açabilir. Örneğin bir anne çocuğunu dinsel kavramlarla korkuturken ‘bir şey çalan çocuğun elleri taş kesilir’ demiş olsa, çocuk ellerinin taş kesileceğine inanarak büyük korku ve endişe yaşayabilir.

Gelişmiş denilen ülkelerde yeni bir eğilim başlamıştır. Geçmiş yıllarda çocuklara okunan masal ve hikâye kitaplarının hemen tamamının tekrar gözden geçirilmesi ve şimdiki zamana uygulanması önerilmektedir.

Diğer yanda masallar ve hikâyeler çocuğun kelime hazinesini, hayal gücünü, düşünme yeteneğini, yaratıcılığını hatta neden-sonuç ilişkisi kurmasını desteklemesi açısından yararlı bulunmaktadır.”

Masal Saati


Bebeklikten itibaren kendilerine masal okunan bebekler okuma alışkanlığını daha kolay kazanıyorlar. Ancak masal okuyan kişinin ses tonu, sıcaklığı, sevecen ve yakın tutumu önemli bir faktör.

Çocuğa zorla ilaç yutturulur gibi ‘otur sana masal anlatacağım’ şeklindeki bir tutum çocukta tepki yaratabiliyor.

Masallar sadece yatmadan önce mi okunmalıdır?

Çocuğun ve okuyacak kişinin koşullarının uygun olduğu her zaman okunabilir. Büyükler daha önce çocukla birlikte kitap seçmişler ise çocuk bunların okunması konusunda daha istekli hale gelebilir. Gece yatmadan önce mutlaka okunması ise özellikle büyük önem taşır.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA