Kategoriler

Çocuk Psikolojisinin Yaş Gruplarına Göre Etkileri

Çocuk Psikolojisinin Yaş Gruplarına Göre Etkileri

     Çocuk psikolojisi, bireyin doğumu ile ergenlik dönemi sonuna kadar ki süre zarfında geçen gelişim dönemine ait bir süreçtir.

1-5 Yaş Arası Çocuk Psikolojisi

     1 yaştan itibaren bebeğin kas gelişimi hızlanmıştır ve yavaş yavaş yürümeye başlar. Bu durum onun kendisini daha bağımsız hissetmesine yol açar. Artık çevre ile daha kolay iletişime geçer.

     1.5 yaştan itibariyle, çiş ve kaka kontrolü başlar. Çocuk isterse tutar, isterse bırakabileceğini öğrenir. Çocuk psikolojisi'ne göre bu durumda çocuk, birbirine zıt iki istek arasındadır. Özerklik duygusu daha da artar.

     İşte bu dönemde kurala uyma, uymama, karşı çıkma, aksi davranışlar gösterme gibi davranışlar gösterirken içinde bulunduğu çevrenin kurallarına göre bazı şeyler yapmayı, bazı şeyler yapmamayı öğrenir.

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çocuğu, aşırı ve katı kurallar ile ezmemek, bununla birlikte sınırsız da bırakmamaktır.

     Bu dönemde çocukların korkularında farklılaşma ve artmalar görülür. Bu dönemdeki korkulara örnek olarak karanlık, köpek,  ani ses, şimşek ve yalnız kalma vs. sayılabilir.

     3 yaşlarından itibaren, davranış biçimleri taklit etmeler, belli rolleri üstenmeye çalışmalar görülür. Kendi bedeni, cinsel ayrılıklar, çevresindeki her şeyle ilgili öğrenme isteği de oldukça yüksektir ve giderek güven duygusu artar ve daha da özerkleşmeye başlar, dolayısıyla girişken davranışlar görülür.

6 -12 Yaş Arası Çocuk Psikolojisi

     Okula başlama yaşının gelmesiyle birlikte, okul evresi çocuk psikolojik gelişimi için önemli bir dönüm noktasıdır. Okuma-yazmanın öğrenilmesi ile birlikte bilgiye ulaşmanın yolları da öğrenilir. Çocuğun yaşamına bu dönemde başarı ve başarısızlık kavramları daha ciddi olarak girer.

     Bu dönemde yetersizlik ve aşağılık duyguları da görülebilir. Bu dönemde çocuktan yapabileceğinin üzerinde beklentiler oluşturmak ya da tam tersi, yapabileceğinden düşük beklentiler oluşturmak, çocukta yetersizlik, aşağılık duyguları ve düşük benlik algısına yol açabilmektedir. Bu durumdaki çocuklar, hiçbir konuda iyi olmadıklarını, diğerleri kadar başarılı olamayacaklarını düşünürler.

     6 yaş sonrasında da empati duygusu gelişmeye başlar ve bazı yaşantıların, davranışların karşısındaki kişiyi ya da çevresindeki kişileri nasıl etkilediğini daha iyi anlamaya başlar. Özellikle arkadaşlık ilişkilerinde bu beceri son derece işine yarayacaktır.

     Bu yaş çocuğunun psikolojik gelişimi için sosyal aktiviteler, arkadaşlık ilişkileri giderek ön plana çıkmaya başlar. Arkadaş gruplarına kabul edilme ya da edilmeme, oyun kurabilme ya da oyun kuralına uyamayarak oyundan çıkarılma, onun kendisini sosyal açıdan konumlandırmasında da önemli rol oynayacak ve olumlu-olumsuz benlik algısı geliştirmesini etkileyecektir.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA