Kategoriler

GIDA GÜVENLİĞİ

                                            GIDA GÜVENLİĞİ

Sağlıklı ve güvenli gıda tüketmek her  bireyin, her toplumun istediğidir. Tükettiğimiz ürünlerin sağlık olduğunu anlamak için gıda güvenliği hakkında araştırmalara başvurulmuştur.Güvenli gıda; her türlü her türlü bozulma ve bulaşıcı etkenlerden arındırılmış  halidir.Gıda üzerinde çalışan resterant, pastane,otel gibi işletmeciler gıdaların kalitesinin yanı sıra gıda güvenliğini de incelemesi gerekiyor.Sadece iş yerlerinde değil kendi evimizde gıda güvenliğine dikkat etmeliyiz, bu güveni de kendimiz yaratmalıyız.Gıdalarımızı  depolarken yada hazırlarken; önce kendi ellerimizi yıkamalıyız.Sebze ve meyveleri ayrıştırmalıyız.Sebzeleri yıkamalıyız çünkü; toprakta, havada, suda ,insanda birçok tehlikeli madde vardır.Bu yüzden ellerimiz, kullanacagımız malzemeler ve zemin gayet temiz olmak zorundadır. Hemen bozulabilecek  etler,süt ürünleri hemen soğukluk dereceleri ayarlanmış buzdolaplarına yerleştirmeliyiz.Pişmiş gıdalar başka yerde çiy gıdalarımız başka yerde saklanmalıdır.Pişirip dolaba attığımız yiyecekleri tüketmek için kullandığımızda çözünen ürünleri tekrar dondurucuya atmamalıyız.Kolay çözünmesi için gıdamızı ağzı kilitli bir poşete koyarak soguk suyun içersine atınız yada mikrodalga fırında çözündürünüz.Bu ürünleri çözdürdükten sonra aynı gün içinde tüketmek gerekmektedir. Alış verişlerimizde ürünleri alırken son kullanma tarihlerine bakmalıyız.Eger ürün açılmış, yırtılmış, ezilmiş, kırılmış ise o üürünleri kesinlikle almamalıyız.ISO 22000 sistemi uygulaması  gıda güvenliği açısından çok etkin bir işlemdir. Güvenli gıda için gerekli olan personel,ekipman, hammadde hijyen  şartların üretiminden tüketimine kadar sunulan  hizmetlerin eksiksiz, sorunsuz bir şekilde ortaya koyan uluslararası bir yöntem sistemidir.Türkiye’de  2004 yılında ve 5179 nolu  ‘yasa ile gıda üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair K.H.K değiştirilerek kabulü ile ilgili  kanun ‘’ kapsamında ülkemizde de gıda güvenliği konusu ve  gereksinimleri zorunlu olmuştur. Gelişmiş ülkelerde gıda kaynaklı hastalıklar  çocuklarda, hamilelerde,yaşlılarda ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Bu sorunlar sağlık harcamalarını ekonemik kayıplara uğratmakta,hatta insanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.Gıda güvenliği uygulamaları,seminerleri,proğramları bu tehlikeleri aza indirmekte ve meydana gelen hastalıkların kaynaklarını bulmakta ve çözmekte yararlı olmuştur. Sağlığımız herşeyden önemli olduğu için her zaman GÜVENLİ GIDA tercih etmeliyiz.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA
YORUMLAR
  • Çocuğum için gıdaları alırken muhakkak içindekiler kısmını bir gözden geçiriyorum. Ondan sonra alıp çocuğuma veriyorum. Her annenin buna dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca gıdaların nasıl saklandığıda önemli bir husus.asiye tekel